Električne polnilnice so osnova za uporabo električnih avtomobilov

Ob vse očitnejšem zavedanju, kako hud onesnaževalec okolja je promet, prostor na naših cestah vse bolj zasedajo električni avtomobili, za njihovo polno uporabnost pa so ključne električne polnilnice. Polnilna postaja omogoča vozniku električnega vozila, da svoje vozilo napolni v najkrajšem možnem času, ob tem pa tudi brezskrbno polnjenje, saj vsebuje vse zaščite, ki so potrebne, da pri prenosu električne energije ne pride do nezaželenih okvar na avtomobilu ali celo do nesreče ali poškodbe. Poleg tega smiselna in načrtna razporeditev polnilnic za električna vozila znotraj mest in ob pomembnejših objektih voznikom električnih vozil zagotavlja svobodno načrtovanje tudi daljših poti, brez bojazni, da bi na poti ostali brez »goriva«. V zadnjem času se polnilnice električnih avtomobilov pojavljajo že na vseh strateško pomembnejših točkah po naših mestih in vaseh, povpraševanje po njih pa je iz dneva v dan večje. Seveda je pri postavitvi elektro polnilnice najpomembnejša njena kakovost, dovršeno in izpopolnjeno tehnično delovanje, zaščite za varnost, nadzor nad njo z mobilnimi aplikacijami in s povezavo v nadzorni center in tudi lep dizajn. Takšne vrhunske, zanesljive in moderno oblikovane električne polnilnice na slovenskem trgu ponuja podjetje EVJ iz Lok pri Zagorju.

Vrhunske električne polnilnice za vozila

Zakaj je tudi doma potrebna polnilna postaja?

Po nakupu električnega vozila je treba poskrbeti tudi za ustrezno polnilno postajo, na kateri se bo avto lahko napolnil. Polnilna postaja uravnoteži razpoložljivo električno energijo s potrebami po električni energiji avtomobila. Šuko vtičnice v našem domu te zmožnosti nimajo in tudi niso prilagojene za tako velike porabnike, kot so električni avtomobili, saj gre tu za velike moči in lahko pride do preobremenitve, do pregrevanja kabla, ki lahko tudi zagori. Prav zato je nujno poskrbeti za varnost – uporabnika, avtomobila in premoženja. Poleg tega je zaželeno čim hitrejše polnjenje avtomobila. Polnilnica za električna vozila je idealna rešitev in pravi odgovor. EVJ ponuja stensko hišno električno polnilnico JuiceBox PRO 32. Gre za pametno polnilno postajo s številnimi varnostnimi in nadzornimi funkcijami, njena uporaba pa je preprosta. EVJ izpostavlja, da je to edina električna polnilnica, ki se jo da nadzorovati prek brezplačne mobilne aplikacije, upravljati pa je mogoče z njo prek spletne platforme. Tako lahko uporabnik vsak hip spremlja podatke glede napolnjenosti baterije v avtomobilu, na voljo pa ima tudi podatke o zgodovini preteklih polnjenj. Ta polnilnica za električna vozila ima pri 16-amperskih varovalkah za trofazni električni avto polnilno moč 11 kW, se pravi, da daje električnemu avtomobilu toliko kW vsako uro, za enofaznega pa 3,7 kW. Za maksimalno moč polnilne postaje 22 kW trofaznega ali 7,4 kW enofaznega odjema potrebuje vhodne varovalke najmanj 32 amperov. Če želimo vedeti, kako hitro se bo popolnoma prazen električni avto napolnil, si to lahko sami izračunamo, in sicer z enačbo: energijo baterije delimo z močjo polnilnice. Podjetje EJV tudi izvede priklop polnilne postaje. Če bo polnilno postajo uporabljalo več uporabnikov v posameznem stanovanjskem naselju, je nujna uporaba kartice RFID, s katero se vsak uporabnik identificira.

Enostavno in cenovno ugodno polnjenje avtomobila

Za večje število uporabnikov je primerna robustnejša električna polnilnica

Povsod tam, kjer se pričakuje večje povpraševanje po polnjenju električnih avtomobilov na polnilnicah za električna vozila, so potrebne zmogljivejše elektro polnilnice. To so med drugimi večja stanovanjska naselja, trgovski centri, parkirišča, podjetja. EJV ima odgovor tudi na to zahtevo trga – polnilno postajo Enel X JuicePole, ki ima dve polnilni mesti, vsako z močjo 22kW, ki lahko delujeta hkrati. Ta polnilnica električnih avtomobilov je robustnejša, vzdržljivejša, moderne oblike in ne zahteva posebnega vzdrževanja. Podjetje EVJ prevzame ureditev priklopa do naročnikove elektroomarice in poskrbi za vse varnostne ukrepe. Polnilna postaja Enel X JuicePole ima številne funkcije za nadzor in za varno uporabo in je visoko kakovostna v svojem razredu uporabe. Uporabnikom ponuja številne možnosti nadzora, varnostne funkcije in prednosti pri uporabi. Podobno kot pri njihovi hišni električni polnilnici je treba pred uporabo opraviti avtentikacijo, da polnilna postaja dovoli začetek polnjenja – tu je to mogoče storiti s kartico RFID, poleg nje pa tudi prek aplikacije. Uporabnik se lahko poveže z nadzornim centrom polnilne postaje, kar mu omogočajo različne komunikacijske metode. Zelo praktično in varno je, da lahko uporabnik ves čas polnjenja avtomobila na polnilnici za električna vozila spremlja potek polnjenja prek daljinskega nadzora, kar mu omogoča naložena aplikacija. Polnilna postaja podjetja EVJ je univerzalna za vse tipe električnih vozil, saj njeni samozaporni vtičnici, ki ustrezata vsem električnim vozilom – poleg tipa 2, ki ga ima njihova hišna polnilna postaja, še tip 3a. Da je polnjenje električnega avtomobila pregledno in ga lahko preverjamo skozi daljše obdobje, ima ta električna polnilnica funkcijo, ki shranjuje podatke vsakega posameznega polnjenja. Zelo pomembni so tudi varovalni sistemi na polnilni postaji: anti-vandal sistem je poseben sistem za zaščito same polnilne postaje in vtičnic, ko so v stanju pripravljenosti, poleg tega pa dva sistema zagotavljata, da nepooblaščena oseba ne more odklopiti vozila med polnjenjem. Ta električna polnilnica ima vgrajeno tudi posebno povezljivost Smart Grid, ki skrbi za smotrno in čim nižjo porabo električne energije. Obe polnilni postaji sta zaradi svoje kakovosti pomemben prispevek k razmahu in čim udobnejši uporabi električnih vozil.