Kaj je toplotna črpalka in kako do nje

Kaj je toplotna črpalka? Predvsem odlična rešitev za ogrevanje, ki se vam na dolgi rok še kako splača. Toplotna črpalka je sodoben ogrevalni sistem, ki v veliki meri uporablja obnovljive vire energije. Gre za ekološko najprijaznejši način ogrevanja prostorov, ki hkrati poskrbi za nizke stroške ogrevanja, torej je zelo gospodaren. Različne vrste toplotnih črpalk so primerne za različne objekte, za lažjo odločitev pa je seveda treba vedeti, kako sistem deluje. Le tako boste lahko prepričani, katera toplotna črpalka je najboljša za vas. Zanje se sicer vse pogosteje odločajo lastniki novogradenj, veliko pa je tudi možnosti prenov starih ogrevalnih sistemov.

 

Poznamo tri vrste toplotnih črpalk                  

Za vse, ki ste radovedni, kaj je toplotna črpalka, vam moramo najprej pojasniti, da obstaja več vrst toplotnih črpalk. Natančneje, poznamo tri različne sisteme:

Razlikuje se torej vir za pridobivanje energije, princip delovanja pa je vedno enak - izkorišča se naravni toplotni zbiralnik. Toplotna energija se prenaša s hladilnim sredstvom. To v uparjalniku sprejema toplotno energijo in izpareva. V kompresorju se ta para stisne in zato močno ogreje. V kondenzatorju para prenaša toplotno energijo na grelno vodo in se utekočini. Vse vrste toplotnih črpalk toplotno energijo vedno premikajo v nasprotno smer od začetne temperature.

Izberite pravo toplotno črpalko

 

Izbira prave toplotne črpalke je zelo pomembna

Da bi izvedeli, katera toplotna črpalka je najboljša za vaš dom, je treba dobro poznati specifike delovanje različnih vrst in možnost montaže. Vseh vrst toplotnih črpalk namreč ni mogoče vgraditi v vsak objekt. Najlažja za namestitev in vzdrževanje je toplotna črpalka zrak voda. Je tudi najcenejša. Za montažo ni potrebno vrtanje vrtin ali polaganje zemeljskih kolektorjev. Kot takšna je odlična izbira tudi za sanitarno vodo, ogreje lahko do 1400 litrov vode na dan. Zrak je na voljo vedno in je zato neizčrpen vir toplote. Toplotna črpalka zrak voda je sposobna pokrivati temperaturno izgubo objekta -5 °C, nato pa je treba uporabiti še drug ogrevalni vir. Kot takšna je najboljša za Primorsko in za sploh za okolja z milejšim podnebjem. Poleg zunanjega zraka lahko izkorišča tudi toploto notranjega zraka. Odlični mesti za to sta klet ali pa na primer podstrešje. Razdalja med agregatom in uparjalnikom lahko znaša do 20 metrov.

Naslednja vrsta toplotne črpalke je zemlja voda. Njeno delovanje je omogočeno z zemeljskim kolektorjem (horizontalni sistem) ali z zemeljskimi sondami (vertikalni sistem). Te iz tal pridobijo energijo s prečrpavanjem vode. Takšna toplotna črpalka ima enako vlogo kot grelnik vode oziroma bojler, le da uporablja toploto zemlje in ne električne energije. Stroški ogrevanja so s tako nižji do tri četrtine (v primerjavi s plinom ali oljem). Za ogromen izkoristek pa poskrbi tudi toplotna črpalka voda voda. Deluje celo leto, saj ima podtalnica ves čas enako temperaturo. Je pa takšna črpalka najzahtevnejši projekt, na katerega se je treba dobro pripraviti - tako finančno kot strokovno. Vsako načrtovanje je individualna zgodba, pri kateri je treba sodelovati s profesionalnimi projektanti in izvajalci.

 

Poraba toplotne črpalke in stroški ogrevanja

Stroški ogrevanja so s toplotno črpalko precej manjši, z njo pa lahko ogrevamo tudi sanitarno vodo in poleti hišo hladimo. Največ zahteva začetna investicija, ki je nekoliko višja, a se v nekaj letih povsem povrne. Za lažji nakup lahko pred vgradnjo toplotne črpalke zaprosite za subvencijo in eko sklada in si povrnete do 20 odstotkov naložbe. Pri vseh vrstah toplotnih črpalk je poraba električne energije 75 % manjša, saj tako velik del ogrevalne energije prihaja iz okolja in je zato brezplačen. Za popolno grelno moč torej plačujete samo še 25 % elektrike. Ta ima zadnja leta stabilno ceno (medtem ko cene drugih derivatov naraščajo, zato je povpraševanje za toplotne črpalke vse večje.

Toplotna črpalka nadomešča izgubljeno toplotno energijo objekta, kar pomeni, da je njeno delovanje odvisno od izolacije. Za optimalno delovanje mora biti stavba dobro izolirana, okna pa čim bolj kakovostna. Z energijskega vidika največje prihranke pri stroških ogrevanja dosežemo s podtalnico, a imeti jo moramo dovolj, hkrati pa mora biti voda kakovostna. Je pa takšna toplotna črpalka tudi najdražja, saj gre za največji poseg v okolje, pridobiti je treba tudi dovoljenje ministrstva.

 

Nakup pri EVJ d.o.o.

Ko enkrat razumete, kaj je toplotna črpalka, kako deluje in katera je najboljša za vaš objekt, je na vrsti izbira prodajalca. V Podjetju EVJ d.o.o. nudimo vse vrste toplotnih črpalk in imamo z njimi zares veliko izkušenj. Z veseljem vam bomo pomagali s številnimi nasveti pri izbiri toplotne črpalke in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Smo zanesljivi partner, odlikujeta pa nas še hitra dobava in strokovnost, s katerima skrbimo za visoko zadovoljstvo strank. Naši tehnološko izpopolnjeni sistemi so prvovrstni in zagotavljajo učinkovito porabo. Zagotovite si torej svojo ekološko prijazno toplotno črpalko tudi vi in si znatno znižajte stroške ogrevanja. Pri nas dobite najsodobnejše rešitve, s katerimi boste zadovoljni vrsto let.