Elektrarna na lesno biomaso

 
Kmalu ogrevali cel Kisovec
18.11.14

Tretja slovenska elektrarna na lesno biomaso stoji v Kisovcu. Podjetnik Janez Vidmar ustvarjeno elektriko prodaja, toploto pa uporablja za ogrevanje lastnih prostorov. A to je šele začetek.

 

Kako deluje mala elektrarna?

 

Energent, ki ga elektrarna uporablja je lesna biomasa, natančneje odpadni les, ki ostane ob predelavi ali ob sekanju. Iz sekancev v Kisovcu v posebni napravi naredijo lesni plin,  s tem pa zaženejo motor, ki nato poganja agregat ter proizvaja elektriko – seveda pa ob tem nastane tudi toplota, ki jo uporabijo za sušenje energenta in nato še za lastno ogrevanje.

 

Trenutno proizvedejo 90 kW električne moči in 220 kW toplotne moči, kar je dovolj za oskrbo 50 stanovanjskih hiš.

 

Elektriko, ki jo z novo lastno elektrarno pridobijo seveda prodajo. Za občutek, je pojasnil Janez Vidmar, pa gre za količino elektrike, ki bi oskrbela približno 50 stanovanjskih hiš.

 

Investicija, v katero ni vštet lastni objekt, težka 750 tisoč evrov naj bi se na papirju povrnila v desetih letih. V realnosti pa bodo veseli, če bo investicija povrnjena po 12 letih, je dodal Vidmar.

evj

Okolju prijazna energija

 

Gre za ekološko čisto energijo. Ker je sistem popolnoma zaprt, ne izhaja nobenih spornih izpustov, pojasnjujejo na EVJ.

 

To je šele začetek

 

Elektrarna z dvema strojema, ki proizvedeta po 45 kW je šele začetek proizvodnje elektrike z lesno biomaso v Kisovcu, saj bodo v drugi fazi postavili še dodatnih 8 strojev in tako skupaj dobili 450 kW moči in dober megavat toplote. Le ta pa bo omogočila ogrevanje Kisovca.

elektrarna evj

Dvema strojema se bo v kratkem pridružilo še dodatnih 8 strojev, ki bodo ogrevali Kisovec.

 

V Kisovcu ima vsak blok svoje ogrevanje, večinoma na kurilno olje in, ker bo 'novo' ogrevanje cenejše, je Vidmar prepričan, da se bodo prebivalci Kisovca zagotovo odločili za spremembo. Investicijo nameravajo izvesti v prihodnjem letu, upajo pa tudi na pomoč države oziroma subvencij Ekosklada.

 

Podpirajo delo lokalnih dobaviteljev lesa

 

Podjetnik Janez Vidmar, ki že več kot 40 let deluje v svojem domačem okolju in zaposluje okoli 100 ljudi, podpira lokalno. ’Zelo zagovarjamo to, da se les pobira iz okoliških gozdov in dajemo prednost dobaviteljem iz okolice. Tako bodo imeli delo kmetje in gozdarji, ki bodo ta les pospravljali, nato še tisti, ki bodo pripravili sekance, prevozniki in morda še kdo.'

 

Link: http://www.zon.si/news/index/925/1Objave v medijih - članek v časopisu Finance