IZLET PODJETJA EVJ V GORIŠKA BRDA

 BRIŠKA PRAVLJICA  04.06.2016

 

brda

SOLKANSKI MOST – sprehod ob Soči z razgledom na Solkanski most

Most je svetovno znan, saj ima najdaljši kamniti lok na svetu in najdaljši lok med železniškimi mostovi. V njegovo veličino in lepoto se bomo prepričali, ko se bomo sprehodili do mostu na platoju nad Sočo in naredili spominsko sliko!

solkanski most

 GONJAČE – kjer pogled seže na čudovite briške griče in še dlje

Spomenik v Gonjačah je posvečen 315 žrtvam druge svetovne vojne, kjer je pisatelj France Bevk zapisal: “Sinovom Brd in Benečije, čuvarjem zvestim naše govorice,...”. Poleg spomenika stoji razgledni stolp s 114 stopnicami, od koder se nam bo ob lepem vremenu odprl čudovit razgled na briške griče in strnjene vasice, Alpe in Dolomite, na Furlanijo vse do morja!

 

KRAJŠI POHOD MED VINOGRADI - lažji 45 minutni pohod čudovitih razgledov

Pot čudovitih razgledov nas je vodila mimo vinogradov, nasadov češenj in oljk od koder se nam je odprl čudovit razgled na okolico. Tekom lahkotnega sprehoda med briškimi vasicami v osrčju Goriških Brd smo si lahko uzrli marsikatero bolj skrito lepoto te idilične pokrajine.

 

OBISK SADJARSKE KMETIJE – degustacija sadnih dobrot in frtalje

Brda so znana tudi po sadjarstvu. V briških sadovnjakih uspeva raznovrstno mediteransko sadje (fige, marelice, breskve, pa tudi slive, češnje in drugo). Mi smo obiskali simpatičnega sadjarja, ki nam bo predstavil svojo zgodbo in dejavnost, ter nam dal na pokušino različnega sezonskega sadja ter sadjarske izdelke: različne vrst marmelad, suhega sadja in žganic. Med žganicami je najbolj znano posebno češnjevo žganje. Spekel nam je tudi briško »frtaljo« (tipično briško jed). Seveda  imeli smo tudi možnost nakupa teh sadjarskih dobrot.

 

ŠMARTNO – srednjeveška vas obdana z obzidjem

Srednjeveška vas Šmartno sodi med najlepše briške vasice. Idilična vasica leži na griču, obdana je z obzidjem in obrambnimi stolpi. Po ozkih z okusom urejenih vaških uličicah, smo se sprehodili vse do mogočne baročne cerkve svetega Martina, po kateri je vas Šmartno dobila ime.

 

BRIŠKA »MARENDA« - kosilo z dvema hodoma

Ustavili smo se v grajski gostilni, kjer so nam bodo postregli s tipično briško »marendo« (briška jota s klobaso in briška sezonska sladica). Po zasluženem počitku pa smo nadaljevali s kulinarično obarvanim izletom v Goriških Brdih.

jota  

DOBROVO – središče Brd z zanimivim gradom

Središče Brd in sedež občine je Dobrovo z nekaj več kot 400 prebivalci hkrati tudi središče briškega vinorodnega okoliša. Na Dobrovem je že od 13. stoletja dalje stal grad, ki pa je v stoletjih propadal. Na njegovem mestu je na začetku 17. stoletja zraslo novo renesančno grajsko poslopje, ki se nam je ohranilo v razmeroma nespremenjenem videzu in velja danes za enega najlepših na Goriškem. Ustavili smo se v lokalni trgovinici s spominki in uživali v razgledu z gradu.

 

Grad GREDIČ – kulisa iz nadaljevanke »Ena žlahtna štorija«

Gredič je že od daleč pritegnil naš pogled. Čudovit mali grad, po katerem je cel zaselek dobil ime, stoji na robu Goriških Brd z enkratnim pogledom na okoliške vinograde. Hotel, ki je nedavno odprl svoja vrata, je postal znan kot kulisa iz nadaljevanke »Ena žlahtna štorija«. Z avtobusom smo se ustavili ob gradu, občudovali razgled.

 

VINSKA KLET – ogled vinske kleti s tradicijo; degustacija vin ob bogatem domačem narezku Brda so polna odličnih in tudi prepoznanih slovenskih vinarjev. Obiskali smo enega izmed njih! Gre za v svetovnem merilu manjše butične vinarje, ki ponujajo trgu letno do 80.000 steklenic vrhunskega vina. Zvesti ostajajo svežim, vendar polnim vinom, zato dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom.. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte. Obiskovalce s ponosom popeljejo na voden ogled njihove kleti na sprehod skozi prostore, kjer v hrastovih sodih zorijo najboljša vina. Ogledali smo si tudi prostor za pridelavo vin, moderno proizvodnjo svežih vin, pokazali pa so nam tudi stare tehnike pridelave s ti. maceracijo. Sprehod skozi klet smo kasneje zaključili z domačim narezkom in degustacijo 3 vzorcev odličnih vin iz njihove vinske kleti.

 

Izlet smo zaključili na obračališču v Solkanu ob približno 18h, oddali vodičko in se oddpravili proti domu v Kisovec.