Ogrevanje na pelete

Lesni peleti se kot kurivo v modernih kotlih uveljavljajo za čisto, udobno in predvsem enostavno gorivo, ter se lahko postavi ob bok plinu in kurilnem olju. Peleti so lahko izdelani iz suhega odpadnega lesa, ki nastane pri sečnji gozdov ali obdelavi lesnih izdelkov,  kot stranski produkt pri žaganju lesa. Peleti so izdelani iz čiste in suhe žagovine ali skobljancev in  ne vsebujejo nobenih dodatkov ali veziv, zato je količina pepela pri izgorevanju minimalna. Lesni peleti so primerni za kurjenje vseh peči na pelete tako velikih kot malih.

Lesni peleti so izdelani in oblikovani z mehanskim stiskanjem debeline od 4-10mm,lesni peleti ter dolžine od 10-50mm. Pakirani so v PVC vrečkah po 15 Kg, jumbo vrečkah ali v razsutem stanju (refuza). Lesni peleti imajo zelo dober energetski izkoristek, pri čemer ne prizvajajo veliko toplogrednih plinov, kot nafta. Cena lesnih peletov je zelo pomemben dejavnik pri odločitvi za kurjenje tega kuriva glede na cene nafte, kurilnega olja in plina, ki stalno nihajo na svetovnem trgu. Cena tega kuriva precej konstantna, saj se les pridobiva v domačem okolju in zato cena ni odvisna od uvoza.

V primerjavi drugih kuriv so lesni peleti boljši tako v ceni, kot v energetski učinkovitosti. S tem pa pridemo do ugotovitve, da je kurjenje na pelete namesto drugih goriv vsekakor dobra.

peč na pelete

Prednosti lesnih peletov so:

 - imajo visoko kalorično vrednost

 - imajo zelo majhno vsebnost vlage

 - so brez vsebnosti lepil in drugih aditivov

 - idealni so tudi za keminske peči

 - določeni peleti pa tudi ne vsebujejo lubja