Ogrevanje na plin

plamenPoznamo različne vire ogrevanja. Med najpogostejše spadajo kurilno olje, ogrevanje na zemeljski plin, utekočinjeni naftni plin, drva, premog, biomasa in drugi obnovljivi viri energije ter elektrika. Kako se torej odločiti, katerega izbrati? Končen rezultat je sicer pri vseh enak  vendar se pojavijo velike razlike pri ceni, instalaciji, vplivu na okolje in vzdrževanju.

 

Primerjava med ogrevanjem na zemeljski plin in drugimi sistemi

Kurilno olje je primerno za večino gospodinjstev, ki imajo prostor za kotel z rezervoarjem in dimnik, a se cene kurilnega olja, še posebej v primerjavi z ogrevanjem na plin, nenehno dvigujejo. Olje nadalje povzroča zelo veliko emisij ogljikovega dioksida in močno onesnažuje okolje.

Ogrevanje z biomaso (polena, briketi, sekanci in peleti) pomeni v primerjavi z ogrevanjem na plin večji vložek fizičnega dela ter višjo začetno naložbo, pri starejših kurilnih napravah pa se zaradi slabega izgorevanja pojavijo še emisije prašnih delcev.

Tudi elektrika je cenovno slabša izbira kot plinsko ogrevanje, saj je njena osnovna cena previsoka in ne pride v poštev za ogrevanje in pripravo tople vode. Električna energija tako spada med najbolj neekonomične sisteme za ogrevanje in toplo sanitarno vodo.

 

Prednosti plinskega ogrevanja

Ogrevanje na plinČeprav je na voljo veliko ogrevalnih sistemov, med vsemi gotovo najbolj prepriča prav ogrevanje na zemeljski plin. Katere so nekatere prednosti plinskega ogrevanja?

 • Cena ogrevanja na plin: ogrevanje vode na elektriko stane v povprečju tudi do 75 % več. Cena olja je tudi 30 - 50% višja od cene plina. Tako velja plinsko ogrevanje ob uporabi učinkovitega plinskega kotla za cenovno ugodno izbiro.
 • Strokovnjaki ne predvidevajo velikega porasta cene ogrevanja na plin v prihodnosti, medtem ko cene drugih goriv rastejo.
 • Varstvo okolja: ogrevanje na plin onesnažuje okolje veliko manj kot uporaba drugih fosilnih goriv. Stranska produkta plinskega ogrevanja sta predvsem vodna para in manjše količine ogljikovega dioksida.
 • Čistoča: pri plinskem ogrevanju se ne srečujemo z neprijetnim vonjem, sajami ali pepelom. Ker pomeni ogrevanje na zemeljski plin čistejši vir energije, posledično zahteva manj vzdrževanja in rednega čiščenja grelca ali dimnika. Kljub temu so redni letni pregledi nujni.
 • Za ogrevanje ne potrebujemo velike cisterne, ki lahko celo toči in zastruplja podzemno vodo, saj teče plin varno po cevi.
 • Plinsko ogrevanje lahko po želji ali potrebi zrak ogreje na višjo temperaturo kot druga goriva ter pri tem porabi manj energije in prihrani denar.
 • Ogrevanje na plin ob primernih pogojih in inštalaciji pomeni najboljšo izrabo energije.
 • Plinsko ogrevanje je varen in prilagodljiv sistem.
 • Stalen dotok energije: zemeljski plin je do objekta pripeljan po podzemnih ceveh, tako da ni potrebno skrbeti za prazno cisterno ali pomanjkanje goriva. Nikoli niste odvisni od dobave goriva, vremena ali drugih okoliščin.
 • Morebitne poškodbe v napeljavi so popravljene zelo hitro.
 • Zemeljskega plina je dovolj, pomanjkanja ni na vidiku.