Peči na pelete

Ogrevanje na pelete

Danes je na trgu veliko načinov kako ogreti hišo ali prostor v katerem bivamo. V Sloveniji je še vedno najpogostejši načini ogrevanja kurilno olje , zemeljski plin in drva. Zaradi vse višjih cen energentov kurilnega olja in plina se vsi sprašujemo kako znižati stroške ogrevanja. V našem podjetju EVJ d.o.o. prodajamo in montiramo  vse vrste peči na lesno biomao (peči na pelete, sekance ali drva) za ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

Peči na pelete

peč na peleteOgrevanje na pelete je udobno saj so odlično gorivo, njihovo izgorevanje je čisto in okolju prijazno. Imajo visoko kurilno vrednost, sama dobava in skladiščenje pa enostavna. Pelete kot gorivo lahko uporabljamo za polnoma vse avtomatizirane kotle z integrirano regulacijo in sistemom za avtomatsko čiščenje pepela. Kotli ki uporabljajo za kurivo lesno biomaso (sekanci, peleti in drva) danes intenzivno izpodrivajo kotle na fosilna goriva (kurilno olje in plin), ki že dolga leta zasedajo prvo mesto v količini porabe v svetu. Z  kotlom na lesno biomaso dosežemo isto raven udobja kot smo bili navajeni pri oljnih ali plinskih kotlih. Stroški ogrevanja pa se lahko zmanjšajo za 50% v primerjavi z kurilnim oljem.

Prednosti kotla so:

  • Enostavno upravljanje
  • Samodejno nalaganje in vžig
  • Dolga življenska doba kotla
  • Primerni za vse prostore
  • Investicija se povrne že 3 letih
  • Samodejno prilagajanje moči
  • Visok izkoristek v vseh pogojih delovanja
  • Enostavna montaža

Peleti

peletiLesno biomaso delimo na tri različne oblike (polena, sekance, peleti). Peleti imajo predpisano sestavo (debelina 6-8mm, dolžina10-30mm), energetsko vrednost, ter obliko zaradi česar so idealno gorivo za avtomatizirane sisteme. Kakovostni peleti ne vsebujejo nobenih kemičnih premisij in nesnag to pa pomeni, da pri izgorevanju nastane zelo malo pepela, peč pa očistimo enkrat tedensko ali mesečno odvisno od intenzivnosti kurjenja. Danes je na trgu zelo pestra ponudba peletov ti pa so odvisni od vrste in kakovosti lesa iz katerega so narejeni. Na voljo so v različnih pakiranjih večina v vrečkah po 15 kg. Na voljo pa so tudi big bag vrečke ali pa v razsutem stanju.

 big bag