Toplotne črpalke za gospodarno in ekološko prijazno ogrevanje

 Toplotne črpalke za učinkovito ogrevanje prostorov

Toplotne črpalke so tehnološko dovršen sistem za ogrevanje prostorov in tudi sanitarne vode. Zaradi svoje ekonomičnosti so vse bolj priljubljene, saj gre za najbolj gospodaren način ogrevanja. Pri tem se uporablja obnovljive vire iz okolice. Toplotna črpalka pridobiva toploto iz zemlje, zraka ali vode, nato pa jo prenese v objekt. Ker je na ta način pridobljenih nekje 75 % energije, potrebujete le še 25 % električne energije. To priča o tem, da gre za zares odlično investicijo, ki se vsekakor splača in se v nekaj letih povrne. V podjetju EVJ Elektroprom vam uredimo vse vrste toplotnih črpalk, skupaj z montažo. Če vas zanima, kako deluje toplotna črpalka in ali jo je mogoče namestiti v vaš dom, nas le obiščite ali kontaktirajte, nekaj osnovnih informacij pa vam je na voljo v besedilu spodaj.

 Orevanje doma in sanitarne vode s toplotnimi črpalkami

Kako sploh deluje toplotna črpalka?

Da bi razložili, kako deluje toplotna črpalka, je treba najprej poudariti, da obstaja več vrst toplotnih črpalk. Ločimo jih po sistemu delovanja. To so: zrak voda, voda voda in zemlja voda. Vse vrste toplotnih črpalk delujejo po principu izmenjave energije med dvema elementoma, ki sta različno topla.

Toplotna črpalka zrak-voda je zelo ugodna, saj je zrak neizčrpen vir toplote, na voljo vedno. Izkoristite lahko tako zunanjo kot notranjo toploto. Od notranjih prostorov je najboljše mesto pogosto klet, kjer je temperatura stalna. Drugo dobro mesto pa je podstrešje, kjer temperatura načeloma ne pade pod ničlo. Toplotne črpalke zrak voda so sposobne pokrivati toplotne izgube objekta do zunanje temperature -5 °C. Pod to mejo je treba izkoristiti tudi drugi ogrevalni vir. Najprimernejše so tako za milejše podnebje, na primer na Primorskem.

Toplotna črpalka zemlja voda za svoj vir uporablja toploto zemlje. Deluje tako, da s pomočjo zemeljskega kolektorja (horizontalni sistem) ali z zemeljskimi sondami (vertikalni sistem) pridobiva energijo. S prečrpavanjem vode skozi zemljo se izkorišča njeno toploto. Za bivalno okolje to pomeni, da ga lahko ogrejemo ali ohladimo. Toplotna črpalka zemlja vode preprosto razloženo deluje kot bojler, le da pri tem ni tako visoke porabe električne energije.

Nazadnje pa naj razložimo še, kako deluje toplotna črpalka voda voda. Tu gre za izkoriščanje energije podtalnice. Ta je zanesljiv in konstanten vir skozi vse leto, toplotna črpalka pa ima zato zelo visok izkoristek. Zmožna je delovati tudi povsem samostojno. Vrtina za takšno črpalko je lahko globoka do 20 metrov. Pred začetkom del je treba urediti kemično analizo vode in dobiti dovoljenje od pristojnega ministrstva.

 

Kako zahtevna je montaža toplotnih črpalk?

Največ vprašanj in dilem je glede možnosti montaže toplotnih črpalk. Žal vsaka toplotna črpalka ne spada v vsak dom, zelo različna pa je tudi zahtevnost projektov. Cena investicije se računa individualno, na podlagi natančnega ogleda objekta in izbire vrste črpalke. Pri pregledu boste dobili tudi natančnejši izračun moči toplotne črpalke, saj je odvisna od kakovosti izolacije. Informativni izračun moči pa lahko opravite tudi na spletu.

Za montažo toplotne črpalke voda voda potrebujete velik vodni vir, včasih pa tudi vgradnjo predizmenjevalnika. Postopek morate vsekakor zaupati izkušenemu projektantu, ki bo montažo profesionalno izvedel. Toplotna črpalka zemlja voda potrebuje najmanj dvakrat več zunanjega prostora, kot bo ogrevalne površine in seveda pridobitev ustreznih dovoljenj. Potreben je dokaj velik poseg v prostor, globok izkop in dobra meehanizacija izvajalca. Montaža toplotne črpalke zrak voda pa je od vseh najpreprostejša in tudi najbolj ugodna. Izberete lahko sistemom z zunanjo enoto ali pa brez.

 

Tudi za ogrevanje sanitarne vode

Toplotne črpalke je mogoče uporabljati tudi za ogrevanje sanitarne vode, za to namen pa se najpogosteje namesti črpalka zrak voda. Takšna črpalka bo videti kot klasični bojler, s to razliko, da ima na vrhu kompresor in elektroniko za upravljanje. Gre za najcenejšo črpalko, saj vrtanje ni potrebno, prav tako ni polaganja zemeljskih kolektorjev. Njena namestitev ni zapletene, prav tako pa je zelo prijazno in enostavno njeno vzdrževanje. Seveda pa je najpomembnejša pridobljena ekonomičnost. Porabi trikrat manj električne energije kot tradicionalni grelniki, saj stalno uporablja tako zunanjo kot notranjo toploto zraka. Ogreje do 1400 litrov vode na dan, tako da vam je praktično ne more zmanjkati. Pri Elektropromu smo prodali že veliko takšnih črpalk in bomo brez težav izbrali tudi pravo za vas.

 

Ali se naložba vedno povrne?

Da! Začetni stroški za nakup in namestitev toplotne črpalke so resda lahko visoki, a investicija se z redno uporabo vedno povrne. V zgolj nekaj letih si jo boste povsem povrnili in naprej plačevali minimalno ceno ogrevanja. Zato lahko zagotovo pritrdimo, da je odločitev za toplotno črpalko dobra. To je spoznalo že veliko naših strank, ki danes plačujejo nizke položnice, naš cilj pa je, da vsako leto prepričamo še nove. Tako se bo Slovenija ogrevala bolje, skupaj pa bomo poskrbeli tudi za prihodnost našega planeta. Razmišljajte torej dolgoročno in se odločite za ogrevanje s toplotno črpalko. Za vsa vprašanja, kako konkretno deluje toplotna črpalka in za informativni izračun moči, smo vam seveda na voljo.