Zastirka EVJ iz lepih smrekovih sekancev

Zastirko lahko iznajdljivo uporabimo za številne potrebe na vrtu in okoli doma. Les je naravni material, zelo okolju prijazen in lepega dekorativnega videza. Poleg tega zastirka zmanjšuje zbitost tal in zastira rast plevela. S pametno uporabo boste tako poskrbeli za dobro strukturo tal, senčenje in tudi krasen vizualni vtis.

Potrebujete zastirko za na vrt? Za posipanje proti plevelu, ureditev pohodne steze ali označevanje gredic? Za vse vaše potrebe pri EVJ Elektroprom nudimo zastirko iz slovenskih smrek. Na voljo je v priročnih vrečah po 50 litrov, tako da jo enostavno dvignemo in naložimo v osebni avto. Olepšajte si okolico z našimi smrekovimi sekanci, ki jih lahko enostavno naročite tudi prek spletne trgovine.

Zastirka za vrt

Zastirka proti plevelu je zmagovalka na vrtu

Plevel je največji sovražnik vrta. Vsak skrbni urejevalec se bori, da ga čim bolj učinkovito in trajno izkorenini. Pri tem vam pomaga zastirka proti plevelu, ki jo lahko uporabljamo na vrtu in na travnikih. Onemogoča rast plevela, rastlin tako ne bo potrebno pleti. Manjše so tudi izgube vode. Zastirka na vrtu je zelo koristna za zadrževanje talne vlage, za senčenje in za vnos organske mase. Če se odločite za zastirko iz lubja, jo nasujte nekje 5 centimetrov na debelo, najbolje po sajenju. Večje bodo koristi, ko bo enaka nivoju trate, saj sicer lahko voda odteka stran od rastlin, predebela zastirka tudi zaduši korenine. Zastirka proti plevelu bo s pravilno rabo ustvarjala ustrezne pogoje za rast, pa tudi za življenje drobnoživk, ki so v zemlji zelo koristne.

Zastirka iz lubja pri razpadanju oziroma razgrajevanju uporablja dušik iz tal. To pomeni, da lahko začasno pride do pomanjkanja dušika. Pri rastlinah boste to opazili v slabši rasti in rumenenju listja. Najboljša rešitev v takem primeru je uporaba ekološkega gnojila. Z njim boste poskrbeli za zadostno količino dušika v prsti.

 

Raznolika uporaba zastirke

Leseni sekanci ustvarjajo zares dolgoročno rodovitnost. Odlično vpijajo vlago in v globino prepuščajo hranila. Zastirko iz lubja pa se na vrtu uporablja tudi za druge namene, ne le proti plevelu in za dobro rast. Na takšen način lahko organiziramo gredice, zelo primerna pa je zastirka tudi za urejevanje širšega okolja - večjih in manjših poti. Celoten vrt tako dobi poenoten čudovit videz, ki se lepo prilega naravi. Gre za dolgotrajno dekoracijo skozi celo leto. Z zastirko na vrtu poskrbimo za vrtne poti, žive meje, grmovnice, manjše potke ... Lahko pa se lotimo tudi olepšave vinogradov, parkov, brežin, otroških igrišč. Možnosti so zares neomejene. Ne pozabite niti na večje zunanje površine hiše in pomislite na uporabe zastirke za teraso.

 

Priprava tal pred zastiranjem

Najboljši čas za zastiranje je jesen, saj tla tako pripravimo na novo sezono. V zimskem času bo prst tako dobro zaščitena pred neugodnimi vremenskimi vplivi, zemlja pa bo boljše in hitreje pripravljena za sajenje. Tla je treba pred zastiranjem dobro pripraviti, zastirke namreč lahko rešijo veliko problemov, a le če je prst ustrezno pripravljena. Zato temeljito odstranite plevel, za zelo problematične vrste uporabite kar herbicide. Tla prekopljite in pognojite z organskim gnojilom. Prepričajte se, da ste odstranili vse korenine plevelov. Spomladi je zastirko treba še dodati (nekje 10 %), saj se staro poseda, kompostira.

 

Najpomembnejše prednosti uporabe zastirke

Zastirka na vrtu se ponaša s številnimi koristnimi lastnostmi, prva med vsemi je zagotovo, da plevel slabo ali sploh ne raste. A to še zdaleč ni vse. Pod  njo se ohranja struktura tal (ustrezne razmere), zato rastline bolje uspevajo. Zalivanje je manj pogosto, saj voda ne more tako izhlapevati iz tal. To se še posebej pozna poleti, ko so temperature višje in moramo sicer zalivati praktično vsak dan. Rastlinam zastirka ustreza tudi zato, ker dobro ohranja toploto, zaradi česar so temperaturna nihanja manjša. Splošno se torej izboljšujejo tla, na brežinah je tudi manj erozije. Prednosti zastirke boste čutili ne le trenutno, ampak tudi naslednje leto, saj boste veliko lažje odstranili plevel oz. ga skoraj ne bo. Naj vam torej pri skrbi za vrt pomaga kakovostna zastirka, s katero boste tudi amaterski vrtarji in vrtičkarji prišli do boljših uspehov.

Zaščita vrtnin z zastirko

Dobro poznavanje zastirnega materiala je ključno

Ker obstaja veliko vrst zastirk (lubje, rastlinski odpadki, slama, folije, tkanine ...) in ker ima vsaka svoje specifike, se je pred pripravo vrta pametno pozanimati in pogovoriti, kako določeno zastirko uporabljati. Pri napačni uporabi si lahko nakopljemo samo še večje težave in nevšečnosti. Če imate kakršna koli vprašanja, stopite v kontakt z nami in pomagali vam bomo po najboljših močeh.

Naša zastirka iz lubja je organska, popolnoma neoporečna, zdrava za zemljo in okolje. Z njo si boste lahko pomagali pri številnih opravilih. Če tudi vi sanjati o gredicah brez plevela, urejenem vrtu in lepi terasi, se odločite za izvrstno zastirko EVJ. Naša trgovinska ponudba je tudi sicer zelo bogata. Nudimo različne stroje in orodja, delovno opremo, cisterne in zaščitna oblačila. Ne odlašajte in poiščite vse za dom in vrt pri nas.