Toplotna črpalka zemlja voda

Toplotna črpalka zemlja voda za vir energije uporablja toploto zemlje. V njej se namreč preko leta iz padavin in sončnih žarkov zbere ogromna količina energije. V poletnem času sonce obseva površino zemlje z močjo do 1000 W/m2 (odvisno od lokacije), pozimi pa le z močjo do 200 W/m2. V poletnem času zemlja del toplote oziroma toplotne energije shrani in s tem počasi segreva njen zgornji sloj, in sicer ponekod celo do globine 20 metrov. Temperatura zgornjega sloja se torej preko leta spreminja. Zgornjih nekaj centimetrov zemlje ima temperaturo podobno povprečni dnevni temperaturi. Globlje v notranjosti pa je temperatura nižja in manj spremenljiva. V povprečju se temperatura na okoli 10 metrih globine skoraj ne spreminja več in ustreza približni povprečni letni temperaturi ozračja.

Toplotna črpalka zemlja voda lahko energijo iz zemlje pridobiva s pomočjo dveh različnih sistemov: s horizontalnimi zemeljskimi kolektorji in vertikalnimi zemeljskimi sondami (geosondami), ki pridejo v poštev takrat, ko ostali viri niso primerni ali niso na voljo.

 

Delovanje toplotne črpalke zemlja voda

Toplotna črpalka zemlja voda torej izkorišča toploto pod zemljo s prečrpavanjem vode skoznjo. Na podlagi tega prečrpavanja se viša temperatura, ki se nato lahko uporabi za ogrevanje doma ali kakšnega drugega objekta. Toplotne črpalke zemlja voda za delovanje porabijo 75 odstotkov energije iz okolja – ta je seveda brezplačna –, za preostalih 25 odstotkov pa potrebujejo električno energijo. Preprosteje povedano; toplotna črpalka opravlja enako vlogo kot grelnik vode (bojler), pri čemer za ogrevanje uporablja toploto iz zemlje, medtem ko grelniki vode največkrat uporabljajo električno energijo.

Stroški ogrevanja so tako z uporabo toplotne črpalke zemlja voda tudi do 75 odstotkov nižji kot pri uporabi plinskih ali oljnih kotlov.

 

Toplotne črpalke zemlja voda omogočajo ogrevanje in hlajenje objekta

Toplotna črpalka zemlja voda nam ponuja energetsko najučinkovitejši način zagotavljanja primernega bivalnega okolja. S pridobivanjem energije iz zemlje omogoča učinkovito ogrevanje in hlajenje našega doma, pa tudi segrevanje sanitarne vode.

Poleg toplotne črpalke zemlja voda poznamo še toplotno črpalko voda voda in toplotno črpalko zrak voda. Prva pridobiva toploto iz vode oz. podtalnice, toplotna črpalka zrak voda pa iz zraka. Izberite tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam in zahtevam.

Za še več informacij pa vas vabimo, da se oglasite pri nas.