Nasveti za vzdrževanje ogrevalnih sistemov

 

Nasveti za vzdrževanje ogrevalnih sistemov pred pričetkom in ob zaključku sezone, z namenom podaljšanja življenjske dobe kurilne naprave in manjši porabi goriva

 

 dimnik gorilec ekspanzija ventil odzračevalni

Klasični ogrevalni sistemi (drva ali peč z oljnim ali plinskim gorilcem):

 

Pred kurilno sezono

 • Očistimo dimnik, če nismo to storili že ob koncu prejšnje kurilne sezone. S tem odstranimo mastne (če imamo peč na LKO) in vlažne sajaste obloge (poleti se prepojijo zaradi vlage v zraku), na stenah dimnika. Istočasno preverimo prehodnost dimnika, saj se v poletnem času (še posebej če ima dimnik strehico) radi v njem naselijo ptiči, ose, sršeni... Vsaj enkrat letno naj se dimniku posveti dimnikar.
 • Opravimo servis oljnega ali plinskega gorilnika, zamenjamo filtre, nastavimo izgorevanje. Zadevo naj opravi pooblaščeni serviser, ki bo izmeril tudi izkoristek kotla in izpuste škodljivih plinov in delcev v okolje. S tem poskrbimo za čistejši izpuh v okolje ter manjšo porabo plina ali olja.
 • Preverimo ekspanzijsko posodo. Najenostavnejši preizkus je s trkanjem po posodi. Če posoda doni votlo, potem je verjetno v redu. V kolikor pa se sliši, da je polna vode, v sistemu pritisk znižamo na 0 bar, (ponavadi zadostuje izpust 10-30 litrov vode) in preverimo ventil na ekspanziji. Priporočen tlak za hišne sisteme je 1,5 bar. Razliko dopolnimo s tlačilko ali kompresorjem. V kolikor na ventilu priteče voda, je posoda potrebna zamenjave. Po polnjenju ali zamenjavi, tlak vode v sistemu napolnimo na tlak med 1,0 in 1,3 bar.
 • Preverimo delovanje mešalnega ventila, ki rad zablokira če dolgo stoji na miru. V kolikor imamešalni ventil motorno krmiljenje bo potrebno odblokirati mehanizem, ali motor celo odmontirati. Premikati se mora za kot 90º, brez da čutimo, da ga karkoli ovira. Na osi, ventil, ne sme puščati vode.
 • Preverimo avtomatske odzračevalne lončke. Najpogosteje se nahajajo na najvišjih točkah cevovoda v kotlovnici, nad bojlerjem in v omaricah talnega ogrevanja. V kolikor puščajo vodo pri odzračevalnem vijaku (tam kjer ponavadi pihne zrak iz sistema), jih zamenjamo, saj je strošek minimalen. Če puščanje ugotovimo med sezono le privijemo vijak, vendar je potem potrebno med sezono ta vijak večkrat ročno odviti, da s tem odzračimo sistem. Po končani sezoni pa ga le ne pozabimo zamnenjati.
 • Preverimo prisotnost zraka v najvišje ležečih radiatorjih. Na pipicah puščamo toliko časa, da priteče voda. Ne pozabimo napolniti sistema po odzračevanju na priporočeno vrednost.
 • Pred zagonom sistema na prednji strani vseh črpalk v sistemu, odvijemo velik vijak z ravnim izvijačem (velja za še vedno najpogosteje uporabljene starejše modele črpalk, ki niso elektronsko krmiljene), ter z ustreznim izvijačem zasučemo rotor črpalke v smeri urinega kazalca. Rotor črpalke med večmesečnim mirovanjem rad zablokira, kar nam ob zagonu uniči črpalko. Ko odvijemo vijak malo pricurlja voda in kaplja še nekaj časa po privitju vijaka, to je normalno!
 • V kolikor za pripravo tople sanitarne vode uporabljamo kombiniran grelnik (peč/elektrika) ali toplotno črpalko, preklopimo na zimski režim delovanja.

 

Ponavadi preko poletja vodo grejemo z elektriko preko grelca ali agregata na toplotni črpalki, pozimi pa preklopimo na delovanje preko vodnega toplotnega izmenjevalca, ki je vgrajen v bojlerju. V primeru kombinacije plin/olje in toplotna črpalka je smotrno preveriti, če se nam celo tudi pozimi ne izplača priprava tople sanitarne vode preko agregata.

 

 termometer pumpa radiator  sesalec

Po kurilni sezoni

 • Po končani sezoni peč peč popolnoma očistimo saj in ostalih oblog ter nečistoč in posesamo notranjost peči. Zapremo vse dovode zraka v peč v izogib prehodu vlažnega poletnega zraka skozi kurišče in s tem podaljšujemo življenjsko dobo peči (saje vsebujejo žveplo in v stiku z vlago tvorijo žvepleno kislino, ki sčasoma razžre stene kurišča).
 • Ko prenehamo ogrevati odpremo  termostatske radiatorske ventile do konca. Navadne radiatorske ventile pa po odprtju v skrajno odprto lego malce zasučemo nazaj. S tem preprečimo, da bi se tesnilo ventila poleti prilepilo na sedež ventila, kar lahko ventil poškoduje ali pa se jeseni noče odpreti (predvsem je pojav pogost pri termostatskih ventilih).
 • Sistem ogrevanja sanitarne vode preklopimo na poletni sistem.
 • Očistimo dimnik!

 

Druge izvedbe peči:

Stenske in talne kompaktne plinske peči (velja tudi za oljne kompaktne peči):

 • plinske stenske kondenzacijske (in tudi starejše) peči naj pred sezono pregleda strokovnjak!

 

Toplotne črpalke za ogrevanje hiše (zrak/voda, zemlja/voda, voda/voda):

 • Enako kot za plinske peči velja, da, naj se napravi posveti strokovnjak. Predvsem je pomembna redna kontrola plina v sistemu, saj ob premajni količini, črpalka porabi več energije.

 

Peči na lesne pelete (cenejše izvedbe) in peletni gorilci na pečeh na trda kuriva:

 • pri teh pečeh je potrebna večja »interakcija« uporabnika, saj je ob vsaki spremembi kurjave (proizvajalca peletov) potrebno spreminjati parametre gorenja (podajanje peletov in moč ventilatorja). Iz tega razloga je priporočljivo celotno sezono kuriti z isto vrsto kuriva, saj se s tem izognemo pogostim posegom in dosežemo optimalno delovanje skozi celotno kurilno sezono.

 ogenj

 

Drugi nasveti:

 • Nočno temperaturo znižajmo le za nekaj stopinj glede na dnevno (priporočeno je okoli 3 stopinje). Nikakor ne ugašujmo ogrevanja čez noč. Sistem za jutranje ponovno ogrevanje namreč porabi več energije, kot za znižano delovanje preko noči, pa še stavba doživlja velike temperaturne spremembe s čimer se lahko pospeši ali pojavi kondenzacija na toplotnih mostovih stavbe – velja predvsem za starejše in slabše izolirane objekte.
 • V kolikor jih še niste: Namestite termostatske radiatorske ventile (dobijo se tudi elektronsko regulirani) in regulirajte temperaturo vsakega prostora ločeno. Ne dovolite, da vam centralni sobni termostat glede na temperaturo dnevnega prostora uravnava temperaturo tudi v drugih prostorih.
 • Namestite regulacijo, ki bo poskrbela za optimalno temperaturo dovodne vode, glede na trenutno zunanjo temperaturo.
 • V kolikor se odločate za novogradnjo: Namestite talno ogrevanje! Da je slabo za zdravje je baubau, ki izhaja iz nepravilno izvedenih ali delujočih sistemov.

Temperatura medija je okoli 30ºC, kar je nižja temperatura kot je naša telesna temperatura, to pomeni, da ni nikakršnih slabih toplotnih vplivov na naše telo.

Temperatura v prostoru je lahko za kakšno stopinjo manjša za enako količino udobja in enak občutek topline.

Zaradi nižje temperature ogrevalne vode je izkoristek sistema večji, poraba energije pa manjša.

V prostoru se nabira manj prahu, kot pri klasičnem sistemu.

 

dinikar

 

Za več informacij in nasvete lahko pokličete:

 

041/537-500 Zoran Arh (serviser oljnih, plinskih in peletnih gorilcev, plinskih peči ter regulacije)

041/537-499 Peter Razpotnik (serviser oljnih in peletnih gorilcev ter regulacije)

041/207-359 Robert Kukenberg (strojne instalacije na splošno)

Vodja področja za ogrevanje, vodovod in plinske instalacije

Robert Kukenberg
Tel.: (03)56 57 165
Gsm: 041 207 359
Email: robert.k@evj.si