Varjenje optičnih kablov

Optična vlakna

spojkaNa začetku so optične zveze komaj konkurirale koaksialnem podatkovnim zvezam. Danes nam ponujajo optična vlakna takšno hitrost, da je bilo potrebno vpeljati valovni (barvni) multipleks, saj ni takšenega električnega usmerjevalnika, ki omogočal takšne hitrosti. Optična vlakna danes na široko uporabljamo povsod v telekomunikacijah, kjer nadomeščajo bakrene vodnike. Sestavljena so iz sredice (po sredici potuje svetloba), plašča (omejuje, da svetloba ostane na sredini) in zaščitne prevleke (vlakno veruje pred poškodbami). Prednost optičnih vlaken je bistveno v večji količini in hitrosti prenosa informacij v obliki svetlobnih pulzov.

optična vlaknaOptični kabli delujejo na principu popolnega odboja svetlobnih žarkov. Podatki po vlaknih potujejo s svetlobno hitrostjo vendar hitrost svetlobe v njih ni takšno kot v vakuumu. Uporabimo jih lahko za multipleksiranje večjih telefonskih linij na eno optično vlakno. Za primerjavo na eno bakreno parico lahko spravimo maksimalno 24 digitalno telefonskih linij. Na eno optično vlakno pa lahko spravimo prek 500000 digitalnih telefonkih linij. Vse to izkoristimo za večje hitrosti povezav do končnega uporabnika. Optičnim vlaknom se zaradi zelo velikih pasovnih širin obeta zelo lepa prihodnost, saj se je njihova uporaba začela. Do  nedavnega so optične povezave imeli večjih podjetjih, in ponudniki interneta. V zadnjih letih je prišlo do intenzivne uporabe optičnih kablov tudi do končnega uporabnika.

Prednosti optičnih kablov:

 - Popolnoma imun na vse vrste interferenc, zato ga lahko ovijete okoli visokonapetostnih vodnikov

 - Optični kabli imajo manjšo slabitev v primerjavi z bakrenim kablom

 - Pasovna širina optičnega kabla je veliko večja kot pri bakrenih kablih

 - Optični kabel ne rjavi, ker je iz stekla zato je odporen tudi na večino kemičnih snovi

Varjenje optičnih vlaken

varilec optikeZaradi vse višjih hitrosti prenosa podatkov se danes zahtevajo tudi spremembe v kabelski infrastrukturi. Na trgu so se optični kabli, razni spojniki in druga pasivna oprema v zadnjih letih pocenila, draga je ostala le oprema za varjenje opričnih vlaken. Zaradi vse večjega povpraševanja po storitvah varjenja in spajanja optičnih vlaken se naše podjetje Evj Elektroprom d.o.o ukvarja z varjenjem optičnih kablov.

Vodja področja elektro inštalacije

Franci Barlič
Tel.: (03)56 57 162
Gsm: 040-708-242
Email: franci.barlic@evj.si