Radiatorsko ogrevanje

V podjetju EVJ d.o.o. se ponašamo z obilico izkušenj pri zagotavljanju vseh vrst ogrevanja, električnih in vodovodnih inštalacij tako v individualnih stanovanjskih hišah kot tudi pri novogradnjah večstanovanjskih hiš, blokov in naselij. Odlikujejo nas kakovostna izvedba, hitra dobava in strokovnost, zato so naše stranke vedno zadovoljne.

Radiatorsko ogrevanje je še vedno najbolj razširjen sistem ogrevanja, vendar pa ga v novogradnjah že izpodriva talno gretje. Talno gretje je odvisno od načina izolacije tal in je nekoliko dražje v primerjavi z ogrevanjem preko radiatorjev, kljub temu pa imata oba sistema določene prednosti in slabosti.

 

Radiatorsko ogrevanje – toploto zagotavljajo radiatorji

Radiatorji, najbolj razširjene ogrevalne naprave, segrevajo zrak, ki zaradi temperaturnih razlik kroži po prostoru. Radiatorji toploto zagotovijo s sevanjem in s kroženjem zraka po prostoru in tako segrevajo stene, strope in tla. Radiatorji so običajno nameščeni pod oknom, saj se na ta način mrzel zrak pod oknom ogreva in dviga do stropa. Za radiatorsko ogrevanje je priporočljivo, da so ogrevalne cevi, po katerih vroča voda teče do radiatorjev, čim krajše, saj so tako manjše tudi toplotne izgube. Cevi so lahko vidne ali pa so skrite v stenah, kot je to značilno za novogradnje. Radiatorsko ogrevanje poleg tega zahteva vgraditev termostatskih ventilov na radiatorje. Ti služijo vzdrževanju konstantne temperature v prostoru.

V primerjavi s talnim gretjem je za radiatorsko ogrevanje značilno, da so stroški vgradnje nižji, sama vgradnja sistema pa je hitrejša in preprostejša. Zaradi termostatskih ventilov lahko hitreje povišamo temperaturo v prostoru. Radiatorsko ogrevanje pa v večstanovanjskih hišah omogoča tudi preprosto odmero toplotne porabe na stanovanje.

 

Talno gretje – primerno predvsem za novogradnje

Talno gretje oddaja toploto v prostor na popolnoma drugačen način, kot je to značilno za radiatorsko ogrevanje. Toploto oddaja vroča voda, ki kroži skozi cevi v tleh stanovanja. Temperatura pri tleh je zato nekoliko višja kot pri stropu. Ogrevalna površina za talno gretje je običajno večja kot pri ogrevanju z radiatorji, zato je lahko temperatura tal nekoliko nižja (med 26°C in 28°C). Če se z roko dotaknemo tal, tako dejansko ne čutimo, da so tla ogrevana, zavedamo pa se, da niso mrzla. Za razliko od ogrevanja z radiatorjem pa pri talnem gretju tudi ni toplotnega sevanja. Pri talnem ogrevanju je gibanje zraka minimalno, zato je manj intenzivno tudi kroženje prahu. Obenem takšno ogrevanje zagotavlja večje udobje, zlasti kadar sedimo na tleh.

 

Poskrbite za topel dom – obiščite nas!

Vodja področja za ogrevanje, vodovod in plinske instalacije

Robert Kukenberg
Tel.: (03)56 57 165
Gsm: 041 207 359
Email: robert.k@evj.si