Toplotna črpalka zrak voda

Toplotna črpalka zrak voda je najcenejša vrsta toplotnih črpalk, saj vrtanje vrtin ali polaganje zemeljskih kolektorjev ni potrebno, enostavno in dostopno pa je tudi njeno vzdrževanje. Zrak je neizčrpen vir toplote, ki je na voljo vedno in povsod. Poln energije pa je tudi hladen zrak – najsodobnejše toplotne črpalke zrak voda namreč omogočajo primerno ogrevanje objekta tudi pri zunanji temperaturi do -20°C. Kljub tako nizki temperaturi so lahko naši stroški ogrevanja do 50% nižji v primerjavi s stroški konvencionalnih ogrevalnih sistemov.

Toplotne črpalke zrak voda so običajno sposobne samostojno pokrivati toplotne izgube objekta do zunanje temperature -5°C. Pod to temperaturno mejo je treba koristiti drugi ogrevalni vir, ki lahko deluje samostojno, lahko pa je tudi povezan s toplotno črpalko. Toplotne črpalke zrak voda se tako učinkovito uporabljajo na območjih z milejšim podnebjem – na primer na Primorskem, kjer lahko toplotna črpalka zrak voda v celoti pokrije potrebe po toploti.

 

Toplotna črpalka izkorišča tako zunanjo kot notranjo toploto zraka

Toplotna črpalka zrak voda lahko poleg toplote zunanjega zraka izkorišča tudi toploto notranjega zraka. Najprimernejše mesto za izkoriščanje toplote notranjega zraka je običajno klet, kjer vzdržujemo stalno temperaturo, in sicer približno 3°C. Drugo najprimernejše mesto, ki omogoča toplotni črpalki izkoriščanje notranjega zraka, pa je podstrešje, kjer temperatura zraka načeloma ne pade pod ničlo.

Toplotna črpalka, ki izkorišča toploto zraka, ima ločen uparjalnik na prostem, vsi ostali vitalni deli črpalke pa so v objektu in tako zaščiteni pred zmrzovanjem. Razdalja med uparjalnikom in agregatom toplotne črpalke zrak voda lahko znaša do 20 metrov. Hranilnik toplote je pri toplotni črpalki zrak voda obvezen, saj se potrebna energija za odtaljevanje uparjalnika pridobiva iz ogrevalnega kroga, s tem pa se izognemo prepogostim vklopom toplotne črpalke.

 

Toplotna črpalka zrak voda primerna tudi za ogrevanje sanitarne vode

Toplotna črpalka zrak voda se lahko uporablja tudi za ogrevanje sanitarne vode, saj je nameščena na grelnik vode. Ogreje lahko tudi do 1400 litrov vode na dan. S stališča ekonomičnosti je največja prednost toplotne črpalke zrak voda v tem, da porabi trikrat manj električne energije kot klasični električni grelci oz. grelniki, saj kar tri četrtine potrebne energije prispeva zrak.

Za dodatne informacije smo vam na voljo v našem trgovinskem centru v Kisovcu, lahko pa nas tudi pokličete na telefonski številki 03/56-57-162 ali 03/56-57-165.