Prodaja toplotnih črpalk iz leta v leto narašča

 

Prodaja toplotnih črpalk narašča skladno z vse večjo ekološko ozaveščenostjo in naraščanjem stroškov ogrevanja. Danes ima kupec res veliko  izbiro, posledično pa veliko težje prepoznava razlike med produkti. Prodaja toplotnih črpalk je konkurenčna dejavnost, žal pa je to neredko na račun kakovosti produktov ali pa, kar je še slabše, na račun nevednosti uporabnikov. Zgolj slogan: »Toplotna črpalka – akcija!«, naj ne bo edino kar vas prepriča v nakup!

 

Toplotna črpalka voda-zrak za sanitarno vodo - akcija in subvencije

V Sloveniji nesporno prednjači prodaja toplotnih črpalk voda-zrak, ki so za naše podnebje najbolj primerne in hkrati cenovno najbolj dostopne. Že za cca 5.000,00 € je lahko vaša toplotna črpalka! Akcija ali subvencija Eko sklada ta strošek še zniža. Med najbolje prodajanimi je še toplotna črpalka za sanitarno vodo, akcije in ugodnosti pa vas bodo še dodatno motivirali ta nakup.

 

izkoristek toplotne črpalke

 

Kaj nam pove izkoristek toplotne črpalke?

Montaža toplotne črpalke nam mora omogočiti varčno in hkrati stabilno temperaturno udobje v vseh letnih časih. Najbolj primerna izbira glede na naše podnebje je toplotna črpalka voda-zrak, ki je za vgradnjo preprosta, cena je relativno nizka, prihranki pa občutni. Izkoristek toplotne črpalke je odvisen od grelnega števila. To pomeni, da toplotna črpalka zrak-voda pridobi več energije iz okolja, kot jo porabi za svoje delovanje. Grelno število, od katerega je odvisen izkoristek, označujemo s kratico COP. Opozoriti velja, da ima med vsemi tremi vrstami toplotna črpalka voda-zrak najnižji izkoristek. Realna učinkovitost naprave se pokaže šele na dolgi rok, zato je bolj pomemben letni faktor grelnega števila, ki ga označujemo s kratico SPF.

 

 

Prodaja toplotnih črpalk domačih proizvajalcev

Učinkoviti sistemi morajo imeti SPF višji od 3, kar pri domačih ali  tujih napravah voda-voda in zemlja-voda ne predstavlja težave. Večina domačih sistemov voda-zrak pa dosega SPF nekje okrog 2,5. Prodaja toplotnih črpalk domačih proizvajalcev terja od kupcev še dodatno pazljivost pri interpretaciji učinkovitosti naprav, saj Slovenija nima akreditiranega inštituta za meritve in se rezultati učinkovitosti pridobivajo računsko.

 

Prodaja toplotnih črpalk voda-zrak tujih proizvajalcev

Kako učinkovite so toplotne črpalke voda-zrak tujih proizvajalcev? Ni vse zlato, kar se sveti, na azijskem in nekaterih drugih trgih so na voljo cenovno ugodne, vendar manj učinkovite naprave, ki pa ne dosegajo pričakovanih rezultatov. Predvsem skandinavske, pa tudi zahodnoevropske naprave voda-voda pa se lahko ponašajo z rezultati med 3,0 in 3,3 SPF. Ključnega pomena pa so tudi uporabniške izkušnje, zato se pred nakupom dobro posvetujte!

 

toplotna črpalka voda zrak